კარაქი – მავნე თუ სასარგებლო პროდუქტი?

  • სარკე
  • 25 ივლისი 10:36, 2018 წელი

ამბობენ, რომ კარაქის მოჭარბებული მოხმარება შეიძლება მიზეზი გახდეს გულსისხლძარღვთა სისტემის ათეროსკლეროზის, მაგრამ ეს რამდენად მართალია?

ტიბეტის მცხოვრებლები, რომლებიც ცნობილნი არიან თავიანთი სი-
ცოცხლის ხანგრძლივობით, ყოველდღე მოიხმარენ კარაქს, მარილიან რძეს და მწვანე ჩაის. კარაქის სასარგებლო თვისებებია:
1. კარაქი ვიტამინების E, D, C, A+ს საბადოა. როგორც ცნობილია, A ვიტამინის ასათვისებლად საჭიროა ცხიმოვანი მჟავები, რომლებიც უხ-
ვადაა კარაქში. იმისათვის, რომ მიიღოთ მაქსიმალური სარგებელი სტაფილოსგან, უნდა მიიღოთ ეს ბოსტნეული კარაქთან ერთად.


2. კარაქით ცხიმოვანი მჟავების მიღებით ცხიმი არ ლაგდება ცხიმოვან უჯრედებში, არამედ ხმარდება ორგანიზმის ენერგოუზრუნველყოფას, ამიტომ კარაქის ჭამით არ მოიმატებთ, პირიქით, დიდი ხნით შეაჩერებთ შიმშილის გრძნობას.


3. კარაქში უხვადაა ანტიოქსიდანტები, რომლებიც აფერხებენ ათერო-
სკლეროზის და კიბოს განვითარებას.


4. კარაქი იოდის საბადოა, რომელიც კარგად შეიწოვება ორგანიზმში.
5. ექიმები გვირჩევენ, კარაქი მივცეთ ბავშვებს დიარეის დროს და მოზრდილებში შეკრულობის დროს.
6. კარაქში ვიტამინი K2 შემცველობა ამცირებს კარიესის და ოსტეოპო-
როზის განვითარებას.
7. კარაქი შეიცავს ძალიან სასარგებლო ნივთიერებას butyrate, ეს ნივ-
თიერება ამცირებს ცუდი ქოლესტერინის დონეს ორგანიზმში და აუმ-
ჯობესებს მგრძნობელობას ინსულინის მიმართ შთამბეჭდავი 300 %.


უდავოა, ყველაზე სასარგებლოდ ითვლება კარაქი, რომელსაც ჩვენ თვითონ ვამზადებთ ან მოვიხმართ მაღალი ხარისხისას.

წყარო: სარკე